Bricker Reserve West (Moorabbin) Master Plan

Update (May 2019)

At the May ordinary Council meeting, Council voted to approve a revised Bricker Reserve Masterplan which had been amended following community consultation.

Council received important feedback through this process.
Key items raised include:
 Increasing or decreasing the amount of parking
 Improving safety at site, including security lighting and animal management
 Concern that proposed trees and path network on property boundary will impact residential vistas, but to retain as many of the existing trees as possible
 Maintain all existing laneways, paths and direct access to site from residential properties
 Concerns about the impact of stormwater harvesting project on residential amenity, particularly pump noise and additional structures impeding views.

The following key changes were made to the draft Master Plan directly as a result of feedback received from the community and tenant groups:
 Reinstatement of the existing pedestrian path at rear of pavilion
 Relocation of pedestrian path from the reserve boundary to run along the boundary of the existing oval
 Removal of pedestrian path in the north-east corner of the reserve
 Removal of proposed tree and vegetation planting along residential fences,replaced with additional planting on the Rowans Road boundary and vegetation plantings along the pedestrian path network
 Relocation of cricket nets to maintain the existing trees
 The proposed stormwater harvesting system location has been removed with the final location, size and design to be finalised after further detailed public consultation is undertaken.

You can read the full Council report in the May 27 Ordinary Meeting Agenda here.

Orignal Item (March 2019):

Background:

As part of Council's commitment to improve its open spaces, we are developing a Master Plan for GR Bricker Reserve (West) to help guide the long-term planning for the site.

Council is seeking community input to ensure the reserve continues to meet the needs of the community now and into the future.

What is being proposed?

The Draft Master Plan proposes the following key items:

  • upgraded pavilion, including female-friendly and accessible changerooms, in its current location
  • Social gathering space for the local community including shade, seating, and drinking fountains
  • new footpaths to improve accessibility within the reserve
  • tree and garden bed planting to provide shade and improve the reserve appearance
  • improved fencing. wayfinding and animal management signage
  • provide security lighting to increase site safety and surveillance
  • Re-design of existing car park
  • future installation of sportsground lighting on oval and athletics track to improve access and use of sporting infrastructure
  • upgraded athletics ‘field’ infrastructure (long jump pits etc)
  • upgraded outdoor exercise equipment
  • development of publicly accessible toilets


Further information:

A range of information on the project is available in the Document Library on the right-hand-side of this page.

Council is also holding an information session on Thursday 28 March at the Bricker Reserve Pavilion. Drop-in anytime between 5.30pm and 7pm to meet with Council officers to discuss the plans in further detail.


Have your Say:

Share your thoughts on the proposed Master Plan via the Guest Book below, or alternatively you can email info@kingston.vic.gov.au by April 7.


Update (May 2019)

At the May ordinary Council meeting, Council voted to approve a revised Bricker Reserve Masterplan which had been amended following community consultation.

Council received important feedback through this process.
Key items raised include:
 Increasing or decreasing the amount of parking
 Improving safety at site, including security lighting and animal management
 Concern that proposed trees and path network on property boundary will impact residential vistas, but to retain as many of the existing trees as possible
 Maintain all existing laneways, paths and direct access to site from residential properties
 Concerns about the impact of stormwater harvesting project on residential amenity, particularly pump noise and additional structures impeding views.

The following key changes were made to the draft Master Plan directly as a result of feedback received from the community and tenant groups:
 Reinstatement of the existing pedestrian path at rear of pavilion
 Relocation of pedestrian path from the reserve boundary to run along the boundary of the existing oval
 Removal of pedestrian path in the north-east corner of the reserve
 Removal of proposed tree and vegetation planting along residential fences,replaced with additional planting on the Rowans Road boundary and vegetation plantings along the pedestrian path network
 Relocation of cricket nets to maintain the existing trees
 The proposed stormwater harvesting system location has been removed with the final location, size and design to be finalised after further detailed public consultation is undertaken.

You can read the full Council report in the May 27 Ordinary Meeting Agenda here.

Orignal Item (March 2019):

Background:

As part of Council's commitment to improve its open spaces, we are developing a Master Plan for GR Bricker Reserve (West) to help guide the long-term planning for the site.

Council is seeking community input to ensure the reserve continues to meet the needs of the community now and into the future.

What is being proposed?

The Draft Master Plan proposes the following key items:

  • upgraded pavilion, including female-friendly and accessible changerooms, in its current location
  • Social gathering space for the local community including shade, seating, and drinking fountains
  • new footpaths to improve accessibility within the reserve
  • tree and garden bed planting to provide shade and improve the reserve appearance
  • improved fencing. wayfinding and animal management signage
  • provide security lighting to increase site safety and surveillance
  • Re-design of existing car park
  • future installation of sportsground lighting on oval and athletics track to improve access and use of sporting infrastructure
  • upgraded athletics ‘field’ infrastructure (long jump pits etc)
  • upgraded outdoor exercise equipment
  • development of publicly accessible toilets


Further information:

A range of information on the project is available in the Document Library on the right-hand-side of this page.

Council is also holding an information session on Thursday 28 March at the Bricker Reserve Pavilion. Drop-in anytime between 5.30pm and 7pm to meet with Council officers to discuss the plans in further detail.


Have your Say:

Share your thoughts on the proposed Master Plan via the Guest Book below, or alternatively you can email info@kingston.vic.gov.au by April 7.


Introduction
You need to be signed in to comment in this Guest Book. Click here to Sign In or Register to get involved

Dear Mr Ferguson,Submission on the proposed Bricker Reserve West (Moorabbin) Master PlanOverall the plan looks pretty good except for a few concerns.Seeing my property backs into the south west corner of the park I am concerned mainly on four items.1. Proposed new trees and vegetation which appear to sit right on our fence line. We have a pool in our backyard how will it make my pool compliant as some child can climb the tree enter pool unattended? Elizabeth Reyes form Council building department made us remove shrubs not trees for the very same reason. With new vegetation so close to fence line will drop leaves in the pool. Can you actually advise in the master plan what will happen to the view of the park and our access to the park?2. Proposed pathway that appears to run right along our fence line.Would it be possible to run the path about halfway between the fence line and the cricket ground fence? Lot of people would be using this path and it would give us a bit of privacy and a bit less noise.3. Proposed safety lighting along the pathway and new flood lights. Before Council approves the lighting plan neighbors impacted directly should be consulted with the actual lighting product being used and demonstrate how will it not affect their lifestyle.4. Proposed plan outlines removal of some very healthy, magnificent and long standing trees. The plan should try to accommodate their existent and plan car parks around it. Council should consult other consultant to check how can desired outcome we achieved and some of this trees are saved.Regards, Archit Shah

Archit Shah 7 months ago

Any areas that are concrete (public spaces, foothpaths) asphalt (car parking), should be permeable paving. Permeable paving will protect all this vegetation you are implementing as it will allow water to flow through pavers and increase the quality of the soil/subgrade. It will also stop ponding/puddles which will make these areas non-slip which will greatly reduce the councils risk of public liability (people won't slip!) Permeable pavers can also be laid in carparks (big surface areas), which should be eco-friendly and should be able to return water back into the atmosphere instead of the water run off clogging up our drains and contaminating our bays!Permeable paving around drinking fountains will also prevent the muddy mess that occurs around the basins!This is a sustainable choice that is a must!

Tilly 7 months ago

Dear Mr FergusonI am a property owner backing on to the Bricker Reserve. I have lived in the area for the past 15 years and always enjoyed the lovely view out across the park and the gum trees and over to the East Bricker Reserve. After review of the proposal for the GR Bricker Reserve West Master Plan I would like to oppose the following aspects:The removal of two trees. I have emailed photos to info@kingston. These are magnificent trees. To remove them would be an absolute disgrace. I will escalate this if you plan to remove them.The proposed new trees and vegetation which appear to sit right on our fence line. Will this remove our access to the park? How will we replace our fence when the time comes? Will this vegetation grow up to block our view out to the park?The proposed pathway that appears to run right along our fence line. We already have problems with yahoos in the park and this pathway will only encourage more of them. I would strongly recommend that you run the path all the way around the oval and plant more vegetation on the actual oval rather than at our fence line. Alternatively, if you must, at least run it halfway between the fence line and the oval so that our privacy is not impacted.The safety lighting along the pathway. The lighting on the oval already shines directly into our living room. It is quite blinding. Lighting from the pathway would presumably spill directly into properties thus spoiling our quite enjoyment of our backyard. I would suggest that this be changed to be inground lighting as opposed to overhead.The placement of floodlights on the oval. I would suggest that they should all be on the west side facing east so that they do not shine into properties backing on to the oval. As noted, they are blinding when they are on. Also, please note, the dog people often have them on well beyond 9pm.Thank youJenny Issell

Jenny Issell 7 months ago

Dear Mr FergusonSubmission on the proposed Bricker Reserve West (Moorabbin) Master PlanAs a resident of a property that backs onto the south wester corner of the park, I am writing to oppose the following aspects of the above plan:Proposed oval concrete path I believe that the proposed oval concrete path should continue to follow the perimeter of the oval or should be set further away from the rear of the boundary of the park. The current proposed path is directly adjacent to our home, including our bedroom and would negatively impact on our privacy and amenity. Currently this area of the park is relatively quiet, and it is likely that proposed improvements would see an increase in foot traffic to this part of the park. If the path was to be installed as proposed, traffic moving along the southern part of the park from east to west would directly look into our second story bedroom. In addition to the above, situating the path along the outer boundary of the park will negatively impact on the amenity of residents immediately adjacent to the path. Specifically, it is likely that the safety lighting along the path would presumably be on all night and cause light to spill directly into properties. It is also likely that the increased foot traffic in such close proximity to the residential properties would result in increased noise generation.I also believe that users of the path would continue to follow the oval around as the most efficient way to move around the oval and that redirecting the path along the southern boundary of the park will potentially create a ‘goat path’ along the southern edge of the oval.Stormwater harvestingFrom what I understand, stormwater harvesting can take several different forms, including open tanks, underground tanks or a bioretention system basin and having viewed the Councils ‘rain garden projects’ webpage, note that the latter may also take various forms in itself.According to the EPA “there are human health and environmental risks that need to be managed, as stormwater run-off from urban areas is often contaminated with litter, pathogens, oil and other chemicals.” For this reason, I strongly oppose the proposed location of the ‘bioretention system’ in such close proximity to residential properties and note that the proposed master plan does not contain sufficient information for residents immediately adjacent to bioretention system to understand the potential risks and effects on amenity.For example, will the proposed stormwater harvesting system require a pump, and if so, will the pump generate noise? Will the proposed stormwater harvesting system have a health risk, such as, mosquitos, odour etc. Will the proposed stormwater system pose a risk to properties due to overflow?Car parkI believe that the proposed extension of the carpark towards the southern edge of the park is too large. Increasing the amount of car spaces to a total 97 is excessive and will result in the unnecessary removal of trees from the oval.Yours sincerelyDoreen Freeman

Doreen Freeman 7 months ago

Hi Guys.Overall the plan looks pretty good except for a few concerns.Seeing my property backs into the south west corner of the park I am concerned mainly on three items.1. The proposed water storage tank. I have been informed that this is to be below ground. If so it would still require a breathing point. This corner of the park is low, therefore and overflow could possibly flood into my back courtyard. The other concern here is the noise of the internal pump. Any outside noise generates to our upstairs bedroom.2. The plantings of trees and shrubs. Any heavy planting of garden beds and bushes would create a haven for undesirables. At present there is an overgrown melaleuca tree in this corner and on many occasions we have seen teenagers and adults sitting under this bush doing drugs and also at times people us this area as a toilet. 3. The proposed path. Would it be possible to run the path about halfway between the fence line and the cricket ground fence as a lot of people would be using this path and it would give us a bit of privacy and a bit less noise. May I add a bit more to my concerns and mention a bit about more signage concerning the dogs.At present there are only two signs in the park. Both in a position that nobody sees, and certainly very few care about. The majority of dogs that come to this side of the park are run off leads and particularly during the summer the barking from the dogs and yelling from their owners begins about 5:00am, thus wakening residents that live along the park line.For your consideration.Haydn Andrews

Haydn Andrews 8 months ago

Thankyou & congratulations on developing this master plan for Bricker reserve West.Please remove the proposed new northern footpath along the northeast corner boundary, along that fencline, as this will increase an already bad situation of loitering at nightime, increase rubbish & increase anti -social behaviour so very close to the north east corner residents homes, especially at 1 Franklin street as these 2 houses have 5 bedrooms within the RED line study area. On the north- east corner of the park. The owners of these properties at 1 Franklin st. say that Kingston would save approx. $40,000 on removing the proposed new northern footpath from this proposal. These residents, suggest that walkers about that area, should use existing footpaths & existing laneway entrance in Cooma st. The residents of Cooma St & 1Franklin st already have weekly bad experiences of public loitering, rubbish dumping, & anti- social behaviour. The inclusion of a new north- east corner footpath would be within 3metres of 5 of our bedrooms making sleeping & privacy a nightmare. Please remove the proposed new northern footpath along the northeast corner boundary.

donald marshall 8 months ago

Pedestrian Crossing.With the expansion of the car parking facility centred around the present footpath crossing it would appear that a pedestrian crossing in that area would better serve the needs of the Bricker Reserve East and adjoining facilities.The crossing marked on the plan appears to be to far to the North to be effective.The SLSV would like to see some parking restrictions introduced adjacent to our entrance to give safer entry and exit from our site. We would appreciate discussion on this matter.With Thanks.

Steam Locomotive Society of Victoria 8 months ago